Uticaj Meseca

 Za 27,3 dana Mesec jedanput obidje planetu zemlju

 Na tom svom putu prolazi mimo svih dvanaest podrucja zodijaka. Svaka dva do cetiri dana dolazi ispred novog sazvezdja i pri tom salje na Zemlju snage onog sazvezdja ispred kojeg se nalazi. Tako se istrazivanjima doslo do zakljucka da Mesec u kombinaciji sa odredjenim sazvezdjem stvara povoljnu energiju za razvoj pojedinog dela biljke. Naravno, postoje izuzetni slucajevi kada energija nece biti pogodna zbog npropozicije planeta koje mogu poremetiti pozitivne impulse.

 Mesecevi lukovi, na juznom nebu, mogu biti dizuci ili padajuci

 Za vreme dizucih Mesecevih lukova dizu se i sokovi u biljkama. U Mesecevom setvenom kalendaru ti dani su odredjeni za berbu. Biljke se u delovima ploda pune sokovima i voce ubrano u tom periodu, u skladistu, ostaje duze sveze i socno. U ovim danima je pogodno odraditi kalemljenje, kao i prikupljanje listova i cvetova za cajeve. Jos bolji efekat ce se postici ako berbu plodonosnih biljaka obavimo u dane za plod, berbu cveta u dane za cvet...
 Kada mesec dostigne najvisu tacku, pocinje se spustati, a njegovi lukovi su sve nizi. Period padajucih Mesecevih lukova su dani oznaceni u Mesecevom setvenom kalendaru kao dani za presadjivanje. U ovim danima se vrsi pikiranje i presadjivanje. U ovom periodu, sokovi biljaka se spustaju nanize, ka korenu, i biljke se brze i lakse ukorenjuju i prilagodjavaju podlozi. Takodje i ovde se maksimalni efekat postize ako se biljke ploda presadjuju u danima za plod, biljke lista u dane za list...

 Sto se tice same setve, kod vecine biljaka nju mozemo obaviti i u delu meseca za berbu i presadjivanje, samo je bitno da bude u danima pogodnim za tu vrstu biljke ( biljka ploda, lista, cveta ili korena ). Kod lukovica treba izabrati dane za presadjivanje za setvu kako bi izbegli da lukovice vremenom izlaze iz zemlje.

 Naravno ovo je samo kratko objasnjenje i nije potrebno poznavanje astronomije da bi znali kada je potrebno saditi ili odrzavati pojedine biljke vec je dovoljno koristiti Mesecev setveni kalendar koji sadrzi sva potrebna uputstva.









Нема коментара:

Постави коментар