Ograda

Izbor materijala

 Kod izbora materijala za stubove, najbolji odnos cene i kvaliteta je na strani drvenih stubova od bagrema. Dobro zasticeni i kvalitetno postavljeni bagremovi stubovi mogu trajati vise desetina godina u nepromenjenom stanju. Najjeftinija i najkvalitetnija varijanta je kupovina ne kao pojedinacnih stubova, vec kao umetrena drva. Naime, ako kupujete stubove po komadu, dobicete uglavnom stubove od 2m, ne dovoljno debele za vase potrebe, skuplje, a i cesto necete naci prodavca iz vase okoline, pa ce na cenu stubova doci i cena prevoza, takodje takvi stubovi su cesto odavno iseceni i spremljeni za prodaju sto otezava ljuscenje koje je potrebno uraditi pre postavljanja. Kod kontrole kvaliteta drvenih stubova treba obratiti paznju da li je srce debla zdravo i tvrdo, jer je upravo srce nosilac opterecenja u kasnijem periodu. Trajnost stubova ce se poboljsati i ako se drva seku u za to predvidjeno vreme, zavisno od kretanja meseca, prema mesecevom setvenom kalendaru. Ja sam se odlucio za varijantu da u svojoj blizini nadjem bagremova drva na prodaju. Nakon sto smo pogledali drva zbog provere kvaliteta, sa prodavcem je napravljen dogovor da posece stabla u periodu kada nama to odgovara i da sece samo stabla debljine od 12-15cm, prava, secena ne na metar vec na 2.30m. Prevoz je na racun prodavca, a preuzeo sam i okrajke koji su ostali od isecenih stubova, koji ce se iskoristiti kao ogrevno drvo, a moze se i prodati. Od kupljenih 8m3 drva dobija se oko 150 kvalitetnih stubova od po 2.50m, kao i 2.50-3m3 okrajaka za ogrev.
 Stubovi ce biti povezani zicanom ogradom od plastificirane zice, sa okcima 7x7cm, visine 1.50m. Neki od proizvodjaca zice ce vam savetovati da ipak uzmete okca od 5x5cm i da je 7x7cm losa, ali moje misiljenje je da je 7x7cm potpuno ok, iz iskustva na predhodno postavljenoj zici na drugom placu. Ako se dobro postavi i zategne nece biti nikakvih problema. Takodje zica sa okcima od 5x5cm je 40-50% skuplja. Cena zice je po metru kvadratnom, tako da i to imate u vidu pri planiranju visine zice i stubova. Sto se tice postavljanja, to mozete i sami uraditi uz koriscenje tri zatezne zice i zatezaca, a takodje svaki prodavac nudi uslugu da vam prodatu zicu i postavi. Sto se cene postavljanja tice, ona se krece od 0.30eur do 1eur po duznom metru.
 Iznad postavljene pletene zice mogu se postaviti jedan do dva reda bodljikave zice, a takodje je pozeljno postaviti i jedan red ispod da bi se na taj nacin odbile eventualno zivotinje koje riju ili vole da potkopavaju ispod pletene zice.

Priprema stubova

 Priprema stubova pocinje guljenjem kore. To je potrebno uraditi sto pre nakon secenja, jer sto se vise ceka drvo se susi i teze je guljenje. Za to se mogu koristiti razni alati, ali mi smo koristili obicne sekire.
 Nakon sto se oguli kora, stubovi se silje, najbrze pomocu motorne testere. Pri tom treba imati u vidu da su ovakvi stubovi izuzetno tvrdi i nemoze se koristiti slabija motorna testera, npr razni elektricni modeli. Duzina zasiljenog dela dela kod nasih stubova je oko 20cm. Takodje je potrebno kod gornjeg dela stuba porubiti ivice, jer na taj nacin ce se izbeci rascvetavanje stuba prilikom kasnijeg zakucavanja u zemlju.
 Treca faza pripreme je zastita dela koji ce biti u zemlji. Praktikuju se razliciti vidovi zastite, a mi smo izabrali najjednostavniju i najjeftiniju varijantu - zastita preradjenim uljem. Naime preradjeno ulje mozete besplatno da dobijete u bilo kom servisu za motorna vozila, jednostavno zamolite majstora da vam natoci jednu flasu od 5l, njima je to otpad koji moraju da skladiste. Potrebno je dodati i 1l nafte, koja ce podpomoci da drvo brze upije ovaj premaz, koji mozete nanetu obicnim valjkom ili cetkom. Potrebno je dan do dva da drvo upije premaz i da se on osusi.

Priprema drvenih stubova za ogradu

Postavljanje stubova

 Postoji vise nacina postavljanja stubova. Mi smo izabrali ekonomski isplativu varijantu, a pri tom smo dobili izuzetno cvrsto postavljene stubove. Kod nasih stubova duzine 2.30m, 60cm ide u zemlju, a 1.70m je van zemlje. Najpre se busi rupa, rucnom burgijom precnika 12cm, dubina rupe oko 40cm, zatim se postavlja stub i zakucava dodatnih 20cm. Za zakucavanje stubova se koristi iskljucivo drveni malj, jer bi metalni malj doveo do rascvetavanja stubova.
 Nakon pobadanja, stubovi se dodatno utvrdjuju i upravljaju nabijanjem odgovarajuceg kamenja koje se nabija oko osnove stuba metalnim maljem. Preko toga se nasipa zemlja, koja se dobro utaba.
 Krajnji stubovi, stubovi koji ce nositi kapiju, kao i srednji stubovi na stranicama posto su strane po 50-60m, se ucvrscuju kosnicima. Posto je bagrem veoma tvrd, potrebno je koristiti jake eksere. Gornja strana kosnika se zaseca u ukucava u stub, donja strana se nabije u zemlju, ukoso, i dodatno se utvrdi drvenim klinom, da bi se izbeglo proklizavanje.

Postavljanje drvenih stubova za ogradu


Plastificirana zicana ograda na drvenim, bagremovim stubovima

7 коментара:

 1. Браво за овај блог, тј текст о постављању ограде. +++++

  ОдговориИзбриши
 2. Kada se poslu pristupi na ovakav mačin , ograde i kapije traju večno.

  ОдговориИзбриши
 3. Svaka čast na odrađenom poslu. Vrlo temeljito odrađen posao i vjerujem da će žičana ograda trajati dugo.

  ОдговориИзбриши
 4. Po kojoj ceni po metru bi to moglo i kod mene da se odradi???

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. To zavisi od toga sta od materijala kupujes i po kojoj ceni, sta kupujes od alata, koliko toga mozes sam da odradis a sta bi platio itd.

   Избриши
 5. Bravo! Svaka cast za odlicno odradjen posao.
  Recite mi na kom razmaku ste stavljali stubove?

  Hvala

  ОдговориИзбриши
 6. Instrukcije i orijentaciona specifikacija radova je odlično predstavljena i pomoglo mi je za konstrukciju svojih radova. Hvala.

  ОдговориИзбриши