Puzevi kao stetocine

 Puzevi su dosadne stetocine, vise iz razloga sto su "nevidljive". Naime oni se retko vidjaju na delu jer izlaze nocu, skrivaju se u korovu, travi, ispod kamenja, lisca kao i u mracnim i vlaznim mestima, cesto pod zemljom. Umeju da ucine dosta stete pre nego uopste saznamo da ih ima u nasoj blizini, a brojno stanje im moze biti zaprepascujuce veliko.




Stete od puzeva

 Najstetnijim puzevima se smatraju puzevi iz grupe tzv "golaca", a ima ih u dosta varijateta. Brojno stanje im se moze prilicno uvecati tokom vlaznih dana. Mogu naciniti dosta stete kod okopavine, usled malog broja biljaka po jedinici povrsine. Malo lisce napadaju i pojedu delom ili potpuno, od ivice, dok kod velikog lisca ( blitva, spanac... ) izgrizaju velike uzduzne trake.
 Za suzbijanje puzeva kao stetocina postoji veliki broj hemijskih preparata, koje naravno nikako nemojte koristiti iz razloga sto takodje ima dosta prirodnih, organskih preparata i nacina borbe protiv puzeva. Ne samo sto su prirodni nacini borbe jeftiniji ( najcesce besplatni ), vec je poenta u tome sto oni nece hemijski zagaditi vasu zemlju, biljke i zivotinje.


Kontrola puzeva pomocu zivine

 Ukoliko imate problem sa puzevima u vocnjaku, uspesno ih mozete suzbiti ako pustite zivinu da istrebi puzeve umesto vas. Za taj posao mozete "angazovati" kokosi, ali patke i guske bi bile najefikasnije.



Kontrola puzeva pomocu pomorandzi

 Puzeve iz vase baste mozete privuci tako sto cete nakon cedjenja pomorandzi, polovine iscedjenog citrusa postaviti blizu ugrozenih biljki i po krajevima baste, ali tako da bar jedan kraj bude dostupan puzevima da mogu da se popnu. Zatim treba sacekati mrak i kada se puzevi skupe, potrebni ih je samo skupiti.


Kontrola puzeva postavljanjem pivskih zamki

 Ove zamke su dizajnirane da privuku puzeve da upadnu u pivo gde ce se udaviti. Jedna zamka je dovoljna za 15kvm. Jednostavno u plasticne case sipajte pivo i postavite u zemlju. Kako bi se izbeglo davljenje korisnih buba u ovoj zamci, potrebno je da vrh case ne bude potpuno u ravni sa zemljom, vec da se izdigne oko 1cm. Ako se ocekuje kisa, potrebno je postaviti zastitu, kako nebi ulazila voda u zamku, a ujedno da se ostavi prostor da moze puz da udje.



Kontrola puzeva rucnim prikupljanjem

 Puzeve mozete rucno prikupljati za vreme kise, neposredno posle kise, rano ujutru po rosi,ili nocu uz pomoc lampe. Kako bi olaksali ovakav vid prikupljanja, takodje mozete na pojedinim mestima u basti pripremiti vestacko staniste za puzeve i kada se nasele jednostavno ih pokupite. Komad plasticne cevi, drveta, zguzvane novine natopljene u secer bi mogle biti staniste za puzeve.

Kontrola puzeva pomocu ljuski od jaja, pepela ili piljevine

 Ljuske od jaja je potrebno izmrviti i posutu po zemlji oko biljaka. Prema nekim iskustvima to ce oterati puzeve jer im je telo osetljivo i bili bi povredjeni prilikom prelaska preko parcica ljuski od jajeta, a pored toga ljuske su dobre i za samo zemljiste. Takodje puzevi nece moci da prelaze preko barijera od pepela ili piljevine, mana je jedino sto ovakva barijera mora stalno da se obnavlja ( nakon kise ili vetra ).

Kontrola puzeva pomocu biljaka

 Sadjenjem pojedinih biljaka koje odbijaju puzeve, sprecavamo ih da nacine stetu u nasoj basti. Neke od biljaka koje odbijaju puzeve su : pelin, komorac, anis i ruzmarin.

Kontrola puzeva promenom okruzenja

 U zatvorenim prostorima, kao sto su plastenici bitno je kontrolisati vlagu, pomocu ventilatora, kao i primenom navodnjavanja kap po kap, cime ce se vlaga direktno predavati biljci umesto da se siri po celoj povrsini zemljista i tako stvori povoljne uslove za boravak puzeva.

Kontrola puzeva koriscenjem barijera

 Puzeve mozete odvratiti od vasih biljaka postavljanjem raznih mehanickih barijera - ograda.





Kontrola puzeva koriscenjem bakarnih traka

 Trake bakra najmanje sirine od 5cm mogu se koristiti kao barijere za prolaz puzeva. Bakar deluje elektrohemijski na puzeve i odvraca ih od prelaska preko barijere. Trake je potrebno postaviti po suvom vremenu. 












12 коментара:

  1. Prijatelju, a šta radiš sa mravima i njihovim "muzarama", tj. lisnim vašima?
    pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Provereno najefikasnije prirodno sredstvo protiv vasi, mrava I gusenica je rastvor od pelina.
      Potrebno je 300g svezeg ili 30g susenog pelina, preliti sa 10l vode I ostaviti da odstoji 2 do 3 dana. Zatim procediti I dobijenom tecnoscu prskati po biljkama, najbolje rucnom prskalicom.
      Treba imati u vidu da je ovo prirodno sredstvo koje nema dugotrajni efekat, pa prskanje treba ponavljati po potrebi, a najbolje preventivno, s vremena na vreme, pre pojave stetocina. Takodje treba prskati po suvom vremenu, da kisa nebi isprala tecnost sa biljke.
      Konkretno, vas mi je napala kupis u toj meri da se nije video list. Nakon 4 dana I prskanja jednom dnevno, vasi vise nije bilo.

      Избриши
  2. Hvala ti na savetu, pokušaću da nađem pelin.
    Moram ti pohvaliti blog. Ovo je do sada najasniji prikaz svega što me interesuje i što pokušavam ostvariti. Interesujem se za organsko baštovanstvo, tek nekih 4 meseca i pregledao sam stotinak, kako domaćih tako i stranih sajtova, skinuo na desetine knjiga i poslušao na stotine saveta.
    I tako je sve počelo.. Daleko od toga da sam uredio ispravno baštu ali od nečeg mora se počne :)
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala puno, ovo je samo mali pocetrak, imam jos dosta stvari koje zasluzuju da budu postavljene na blog ali ne stizem da postujem, uskoro ce se naci vremena...
    Za pelin naravno moze. U Kragujevcu, gde ja zivim ima mala radnja gde travar prodaje cajeve u pakovanjima od po 30-60 grama, tamo ja kupim ono sto ne nadjem da uberem.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U zdravlje da tako i bude!
      Mene i suprugu, vreme takođe zeza. Da je dan 72č pa bi možda i uspeli da uradimo sve što želimo..ali nije, pa se trudimo koliko možemo. Ove godine smo na 50ak ari posadili 50 vrsta bundeva, tikvi i duleka, pa će valjda nešto i roditi (ako grad ne omlati).

      Избриши
    2. Još uvek ima vaši po bundevama:(
      Čuo sam da je kalijumov sapun dobar, da li je štetan po ostale insekte? Da li je to običan, domaći sapun (soda + masnoća)?

      Избриши
  4. Nisu isti, kalijumov nisam koristio, domaci jesam, narenda se malo, odprilike, u cajnu mesavinu za prskanje

    ОдговориИзбриши
  5. Prijatelju, biljke su malo živnule :)
    Da nemaš neki recept i za njihovo jačanje (prehranu)?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Najbolje je odraditi prihranu djubrivom od koprive. Smrdi prilicno, ali je bas dobro za biljke.

      Избриши
    2. Kilo koprive se nasece u 10l vode, ostavi u poklopljenom sudu van kuce, jer se vec posle par dana oseca i pocinje da peni. Redovno se mesa I posle 2-3 nedelje, kada prestane da peni moze da se koristi kao tecno djubrivo, procedjeno i razredjeno sa vodom u odnosu 1:10.

      Избриши
    3. Kopriva je siroko dostupna, a ako mozes da nadjes, koprivi mozes da dodas gavez I preslicu

      Избриши