Mesecev setveni kalendar

 Oduvek je poznato postojanje uticaja meseca i zvezda na prirodne cikluse na planeti Zemlji. Osoba koja je ostavila najveci trag, kada je u pitanju proucavanje tog uticaja je Maria Thun, zagovornica biodinamickog pristupa u poljoprivrednoj proizvodnji.

 Maria Thun (1929-2012) je rodjena u blizini Malburga u Nemackoj. Njen otac je imao malu farmu, u cijem radu je i sama ucestvovala. Ranih 1940ih godina upoznaje svog buduceg muza Waltera. Preko njega saznaje za farmere koji se bave biodinamickom proizvodnjom, za koju se zainteresovala nakon upoznavanja sa principima ovakve proizvodnje, koje je postavio Rudolf Steiner. Pocetkom 1950ih godina zapocela je sa eksperimentima, proucavajuci uticaj polozaja meseca i zvezda na pojedine useve.

 Rezultate tih istrazivanja objavljivala je vec dugi niz godina u svom Mesecevom setvenom kalendaru, koji se danas prevodi na vise od 20 jezika. To je temeljni prirucnik za uzgoj biljaka u skladu s prirodom.

  Sejati, saditi, obradjivati, brati biljke i konzervirati ih u one dane kad su kosmicki uticaji najpovoljniji - to je ukratko metoda Marije Thun. Maria Thun je takodje razvijala i nove, prirodne nacine za suzbijanje stetocina i bolesti.












Нема коментара:

Постави коментар